Dit wandtapijt werd gerealiseerd door de leden van KantelinK Kant- en Textielkunst Sint-Truiden. Je kan het bekijken tijdens de Kerststallenwandeling tot en met zondag 7 januari 2024 in de St. Gangulfuskerk (dagelijks tussen 9u en 19u).

Toen de optie “Kant en textiel” werd opgeheven aan de Haspengouwse Academie Beeld verzamelden de cursisten zich rond hun docente Juliana Swinnen en vonden een thuis bij de zusters Ursulinen in de Clockemstraat. KantelinK werd boven de doopvont gehouden op 14 september 2006 in de lokalen van de Koninklijke Kunstkring. Hun doel is het kantklossen een hedendaagse invulling te geven en zo de kanttraditie in Sint-Truiden levend te houden.

Het kersttafereel is een groepswerk. Het zou onmogelijk zijn om binnen het korte tijdsbestek van enkele maanden een dergelijk werk te realiseren. De aandachtige toeschouwer zal opmerken dat de leden elk een aantal vlakken voor hun rekening genomen hebben. De kerstfiguren werden vooraf in spiegelbeeld uitgetekend en ook zo geklost. Knoopjes en aanhechtingen komen dan aan de achterkant te zitten.

Kant-, borduur-, brei- en vilttechnieken worden toegepast. Naast de traditionele linnendraad wordt ook geklost met ruw vlas, koord en metaaldraad. Speciale effecten worden verkregen met machinale of papieren kanten en zelfs synthetische materialen worden verwerkt. Iedereen laat zijn creativiteit de volle vrijheid, maar binnen de grenzen van de afmeting en tinten wit…

Eens het wandtapijt gerealiseerd, blijft de presentatie een belangrijk gegeven. Een voorbereidend overleg resulteert dan in een schema waarbij de gulden snede de leidraad is. Het centrale deel komt op ooghoogte. Ook is het belangrijk rekening te houden met het karakter van de 11de-eeuwse Sint-Gangulfuskerk. Kant is transparant en geeft schaduw. Daarom is een deskundige belichting niet onbelangrijk.

KantelinK: “De keuze om ons werk hier te laten doorgaan kon niet treffender. Symbolisch weten we ons in soberheid verbonden met de grot in Greccio waar Sint-Franciscus 800 jaar geleden “de levende kerststal” bouwde.”

Bezoek de website van KantelinK: http://kantelink.blogspot.com

Plaats een reactie